Coeliakie

De diagnose Coeliakie betekent voor patiënten altijd een verandering van de vertrouwde levensgewoonten. Zeker in het begin roept de overstap op een glutenvrij dieet veel vragen op. Juist daarom vervullen in deze gewennigsfase diëtist en arts een belangrijke rol. 

Hieronder wordt globaal aangegeven wat er in de consulten bij de diëtist aan de orde zal komen. Er is een indeling gemaakt, maar aan de hand van uw vragen en wensen kan de volgorde worden aangepast. De items die worden genoemd zijn de basiszaken waarover iedere patiënt met coeliakie geïnformeerd moet zijn. Ieder individu is verschillend dus voel u vooral vrij om vooraf of tijdens de consulten aan te geven waar uw behoefte ligt om te bespreken. Er worden 4 consulten beschreven. Meestal zijn in het eerste jaar 4 consulten voldoende om het dieet en de leefwijze te bespreken. In het tweede jaar 2 consulten en daarna een jaarlijkse update. Ook hierin kunnen per persoon andere aantallen worden aangehouden, al naar gelang de behoefte is. Houd bij dit alles wel uw financiën met betrekking tot vergoeding van dieetzorg via uw zorgverzekeraar  in de gaten.


Opbouw consulten diëtist voor volwassenen

Eerste consult:

Tijdens het eerste consult worden onder andere met u de volgende aspecten rondom het glutenvrije dieet besproken:

  • Uitleg over coeliakie en uitgebreide uitleg glutenvrij dieet
  • Analyse van uw voeding. Beoordeling door de diëtist op volwaardigheid van de voeding. Tevens tips voor glutenvrije vervangers en indien nodig aanvulling om de voeding volwaardiger te maken
  • Mogelijke lichamelijke gevolgen bij het niet goed (kunnen) volgen van het glutenvrije dieet
  • Wat staat er op het etiket?
  • Praktische adviezen m.b.t. hygiëne bij glutenvrij koken
  • Hulpmiddelen bij glutenvrij dieet
  • Indien u medicijnen gebruikt: bevatten deze gluten? Neem bij voorkeur de medicijnen mee, ook medicijnen die u zelf heeft gehaald bij apotheek of drogist, de zogenaamde zelfhulpmedicijnen

Tweede consult:

Tijdens het tweede consult zal voornamelijk aandacht worden besteed hoe het gaat met het inpassen van het dieet in uw dagelijks leven. Er zal aan de hand van een voedingsanamnese besproken worden of de voeding volwaardig is, of er mogelijk nog verborgen gluten in de voeding voorkomen. 
Veel voedingsmiddelen kunnen gluten bevatten waarvan u het misschien op het eerste gezicht niet verwacht. U kunt tijdens dit consult al uw etiketten waarover u twijfelt of het product glutenvrij is meenemen. De diëtist kan helemaal afgestemd op uw voedingspatroon samen met u de risico producten doornemen. Het doel is steeds dat uw darm zich goed kan herstellen zodat alle voedingsstoffen weer worden opgenomen. Ook wordt aandacht besteed aan glutenstapeling, wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen? Tot slot wordt u aan het einde gevraagd om voor de volgende keer gedurende drie dagen een eetdagboek in te vullen.

Derde consult diëtist:

Indien van toepassing zal eerst het consult bij de arts besproken worden. Indien er nog klachten aanwezig zijn of uitslagen nog niet voldoende verbeterd zijn, zal worden geëvalueerd of er in de voeding nog mogelijkheden zijn om dit te behandelen en daarmee te verbeteren. Indien nodig wordt u gevraagd om nog een keer een drie daags eetdagboek bij te houden. Daarna zal aan de hand van het eetdagboek aandacht worden besteed aan gezonde glutenvrije voeding. Veel glutenvrije vervangers zijn erg zout, zoet en vet. Door vetrijke of zoutrijke of suikerrijke vervangers te kiezen kunt u lichamelijke klachten blijven houden (meestal andere dan tijdens de periode waarin de coeliakie nog niet was ontdekt) ondanks dat de voeding helemaal glutenvrij is. Gezonde voeding is ook erg belangrijk om ongewenste gewichtstoename te voorkomen. De diëtist kan u veel tips geven over gezonde/goedkope glutenvrije vervangers. Ook krijgt u tips over hoe u een gezond glutenvrij brood kunt bereiden.  Vele kant en klare broden bevatten weinig voedingsstoffen waardoor u kans heeft op tekorten aan vitamines/mineralen en vezels. De diëtist geeft u handige tips hoe u eenvoudig en snel een goed brood kunt bakken.

Vierde consult diëtist:

Als u, naar aanleiding van het vorige consult, een eetdagboek heeft bijgehouden wordt dat ook besproken.
In overleg en indien mogelijk kan het vierde consult  bestaan uit een bezoek aan de supermarkt. De diëtist gaat dan samen met u de dagelijkse boodschappen halen. U heeft alle tijd om alle producten waarover u twijfelt of het glutenvrij is door te nemen met de diëtist.  Ook kunt u van te voren aangeven aan welke onderwerpen u nog wilt bespreken. Denk dan bijvoorbeeld aan:  Lunch hoe los ik dit op? Hoe zit het precies met cosmetica? Hoe doe ik het met vakantie naar een land dat geïmporteerde voedingsmiddelen of melen weigert?

 

Opbouw consulten diëtist voor ouders van  kinderen:

Eerste consult:

Tijdens het eerste consult worden onder andere met u de volgende aspecten rondom het glutenvrije dieet besproken:

  • Uitleg over coeliakie en uitgebreide uitleg glutenvrij dieet
  • Analyse van uw voeding. Beoordeling door de diëtist op volwaardigheid van de voeding. Tevens tips voor glutenvrije vervangers en indien nodig aanvulling om de voeding volwaardiger te maken
  • Mogelijke lichamelijke gevolgen bij het niet goed (kunnen) volgen van het glutenvrije dieet. Voor kinderen wordt ook uitleg gegeven over de groei en lichamelijke ontwikkeling. Indien u heeft zou het fijn zijn als u  het boekje waarin de ontwikkeling van gewicht en lengte wordt bijgehouden meeneemt.
  • Wat staat er op het etiket?
  • Praktische adviezen m.b.t. hygiëne bij glutenvrij koken
  • Alvast een eerste aanzet tot tips voor creche of school en kinderfeestjes
  • Hulpmiddelen bij glutenvrij dieet
  • Indien u medicijnen gebruikt: bevatten deze gluten? Neem bij voorkeur de medicijnen mee, ook medicijnen die u zelf heeft gehaald bij apotheek of drogist, de zogenaamde zelfhulpmedicijnen  

Tweede consult:

Tijdens het tweede consult zal voornamelijk aandacht worden besteed hoe het gaat met het inpassen van het dieet in het dagelijks leven. Er zal aan de hand van een voedingsanamnese besproken worden of de voeding volwaardig is, of er mogelijk nog verborgen gluten in de voeding voorkomen. Een beetje afhankelijk van de periode tussen het eerste en dit consult zal naar gewicht en lengteontwikkeling van het kind worden gekeken. Vele voedingsmiddelen kunnen gluten bevatten waarvan u het misschien op het eerste gezicht niet verwacht. U kunt tijdens dit consult al uw etiketten waarover u twijfelt of het product glutenvrij is meenemen. De diëtist kan helemaal afgestemd op uw voedingspatroon samen met u de risico producten doornemen. Het doel is steeds dat de darm van uw kind zich goed kan herstellen zodat alle voedingsstoffen weer worden opgenomen. Ook wordt aandacht besteed aan glutenstapeling, wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen? Ook zal uitgebreid aandacht worden besteed aan hoe om te gaan met glutenvrije voeding op de crèche/school/tijdens logeerpartijen. Tot slot wordt u aan het einde gevraagd om voor de volgende keer gedurende drie dagen een eetdagboek in te vullen.

Derde consult diëtist:

Indien van toepassing zal eerst het consult bij de arts besproken worden. Indien er nog klachten aanwezig zijn of uitslagen nog niet voldoende verbeterd zijn, zal worden geëvalueerd of er in de voeding nog mogelijkheden zijn om dit te behandelen. Daarna zal aan de hand van het eetdagboek aandacht worden besteed aan gezonde glutenvrije voeding. Veel glutenvrije vervangers zijn erg zout, zoet en vet. Door vetrijke of zoutrijke of suikerrijke vervangers te kiezen kunt u lichamelijke klachten blijven houden (meestal andere dan tijdens de periode waarin de coeliakie nog niet was ontdekt) ondanks dat de voeding helemaal glutenvrij is. Gezonde voeding is ook erg belangrijk om ongewenste gewichtstoename te voorkomen. De diëtist kan u veel tips geven over gezonde/goedkope glutenvrije vervangers. Ook krijgt u tips over hoe u een gezond glutenvrij brood kunt bereiden.  Vele kant en klare broden bevatten weinig voedingsstoffen waardoor u kans heeft op tekorten aan vitamines/mineralen en vezels. De diëtist geeft u handige tips hoe u eenvoudig en snel een goed brood kunt bakken. Ook zullen adviezen en tips worden gegeven over feestelijke hapjes voor feestjes.

Vierde consult diëtist:

Als u, naar aanleiding van het vorige consult, een eetdagboek heeft bijgehouden wordt dat ook besproken.Het vierde consult kan bestaan uit een bezoek aan de supermarkt. De diëtist gaat samen met u de dagelijkse boodschappen halen. U heeft alle tijd om alle producten waarover u twijfelt of het glutenvrij is door te nemen met de diëtist.
Andere onderwerpen die mogelijk aan de orde kunnen komen:

  • Hoe helpt u uw kind goed voor zichzelf op te komen?
  • Spreekbeurt;  voorlichting op een ouderavond; voorlichting voor onderwijzend personeel.
  • Een keertje zondigen is toch niet zo erg?
  • Hoe ga je om met een kinderkamp?
  • jongerenafdeling van de NCV, wat kunnen zij betekenen?

 

Opbouw consulten diëtist voor jongeren (met of zonder ouders)

Eerste consult:

Tijdens het eerste consult worden onder andere met je de volgende aspecten rondom het glutenvrije dieet besproken:  

  • Uitleg over coeliakie en uitgebreide uitleg glutenvrij dieet
  • Analyse van je voeding. Beoordeling door de diëtist op volwaardigheid van de voeding.  Tevens tips voor glutenvrije vervangers en indien nodig aanvulling om de voeding volwaardiger te maken
  • Mogelijke lichamelijke gevolgen bij het niet goed (kunnen) volgen van het glutenvrije dieet. Dit wordt gekoppeld aan de uitleg over de groei en lichamelijke ontwikkeling.
  • Wat staat er op het etiket?
  • Praktische adviezen m.b.t. hygiëne bij glutenvrij koken
  • Alvast een eerste aanzet tot tips voor school, stappen en feestjes
  • Hulpmiddelen bij glutenvrij dieet
  • Indien je medicijnen gebruikt: bevatten deze gluten? Neem bij voorkeur de medicijnen mee, ook medicijnen die je zelf hebt gehaald bij apotheek of drogist, de zogenaamde zelfhulpmedicijnen

Tweede consult:

Tijdens het tweede consult zal voornamelijk aandacht worden besteed hoe het gaat met het inpassen van het dieet in het dagelijks leven. Er zal aan de hand van een voedingsanamnese besproken worden of de voeding volwaardig is, of er mogelijk nog verborgen gluten in de voeding voorkomen. Een beetje afhankelijk van de periode tussen het eerste en dit consult zal naar je gewicht worden gekeken. Vele voedingsmiddelen kunnen gluten bevatten waarvan je het misschien op het eerste gezicht niet verwacht. Je kunt tijdens dit consult al je etiketten waarover je twijfelt of het product glutenvrij is meenemen. De diëtist kan helemaal afgestemd op jouw  voedingspatroon samen met je de risico producten doornemen. Het doel is steeds dat de je darm zich goed kan herstellen zodat alle voedingsstoffen weer worden opgenomen. Ook wordt aandacht besteed aan glutenstapeling, wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen? Ook zal uitgebreid aandacht worden besteed aan hoe om te gaan met glutenvrije voeding op school, feestjes, vakanties, stappen in het weekend. Tot slot word je aan het einde gevraagd om voor de volgende keer gedurende drie dagen een eetdagboek in te vullen.

Derde consult diëtist:

Indien van toepassing zal eerst het consult bij de arts besproken worden. Indien er nog klachten aanwezig zijn of uitslagen nog niet voldoende verbeterd zijn, zal worden geëvalueerd of er in de voeding nog mogelijkheden zijn om dit te behandelen. Daarna zal aan de hand van het eetdagboek aandacht worden besteed aan gezonde glutenvrije voeding. Veel glutenvrije vervangers zijn erg zout, zoet en vet. Door vetrijke of zoutrijke of suikerrijke vervangers te kiezen kun je lichamelijke klachten blijven houden (meestal andere dan tijdens de periode waarin de coeliakie nog niet was ontdekt) ondanks dat de voeding helemaal glutenvrij is. Gezonde voeding is ook erg belangrijk om ongewenste gewichtstoename te voorkomen. De diëtist kan je veel tips geven over gezonde/goedkope glutenvrije vervangers.  Ook krijg je tips over hoe u een gezond glutenvrij brood kunt bereiden.  Vele kant en klare broden bevatten weinig voedingsstoffen waardoor je kans hebt op tekorten aan vitamines/mineralen en vezels. De diëtist geeft je handige tips hoe je eenvoudig en snel een goed brood kunt bakken. Ook zullen adviezen en tips worden gegeven over feestelijke hapjes voor feestjes.

Vierde consult diëtist:

Als je, naar aanleiding van het vorige consult, een eetdagboek hebt bijgehouden wordt dat ook besproken. Het vierde consult kan bestaan uit een bezoek aan de supermarkt. De diëtist gaat samen met je de dagelijkse boodschappen halen. Je hebt alle tijd om alle producten waarover je twijfelt of het glutenvrij is door te nemen met de diëtist.

Andere onderwerpen die mogelijk aan de orde kunnen komen:

  • Hoe kom je voor jezelf op? 
  • Spreekbeurt of scriptie
  • Een keertje zondigen is toch niet zo erg?
  • Hoe ga je om met een vakantie? 
  • Jongerenafdeling van de NCV, wat kunnen zij betekenen?


Bovenstaande indeling is ontwikkeld door en met goedkeuring overgenomen van de NCV.